‘Ze weten hoe het werkt’

Fruitbedrijf Heijnen in Roggel is een echt familiebedrijf, dat al meer dan zestig jaar bestaat.
Er worden appelsperenkersenpruimen en rode bessen geteeld, het grootste gedeelte daarvan wordt verkocht in de boerenwinkel. Behalve producten van eigen teelt verkoopt Fruitbedrijf Heijnen ook fruit dat wordt ingekocht bij telers uit de regio. Servex * Koeltex werd in het voorjaar van 2017 gevraagd een koelinstallatie te leveren. Het resultaat is een milieuvriendelijk systeem dat de verwachtingen ruimschoots overtrof.

Ruud Knippenberg, schoonzoon van de eigenaren Jan en Janet Heijnen, is onder meer verantwoordelijk voor de sortering en verkoop van het fruit. Hij legt uit wat er zo lastig is aan het bouwen van een koeling voor de fruitsector. “De balans tussen temperatuur en luchtvochtigheid moet goed zijn.” Dat heeft alles te maken met de houdbaarheid.

Een constante gecontroleerde opslag is belangrijk voor een fruitbedrijf, want de consument wil het hele jaar door genieten van lekker vers fruit. Appels liggen daarom tot wel driekwart jaar in opslag voordat ze de weg naar de consument vinden. En appels vragen nu eenmaal om een andere instelling dan peren en in feite heeft iedere fruitsoort zo zijn eigen specifieke condities die nodig zijn voor de opslag. “Dat luistert heel nauw.”

Aanleiding voor de opdracht was een bedrijfsuitbreiding. De vraag die Knippenberg bij Servex * Koeltex neerlegde was voor de nieuwbouw een koelinstallatie te ontwerpen die de extra kilo’s aan opslagcapaciteit zou aankunnen en die toekomstbestendig is. “De installatie in ons oude complex, die trouwens ook door Servex is gebouwd, werkt nog prima. Maar op termijn is die wel aan vervanging toe. De nieuwe installatie kan, als het zover is, ook de koeling van die oude cellen overnemen.”

Zo zorgt de nieuwe installatie voor een besparing in de toekomst. In de eerste plaats omdat Fruitbedrijf Heijnen niet nog een keer hoeft te investeren in kostbare apparatuur. Daarnaast hoeven ze niet bang te zijn voor de steeds hogere kosten van koelmiddel, omdat hun nieuwe systeem gebruik maakt van het milieuvriendelijke CO2.

Knippenberg moest wel overtuigd worden door Servex * Koeltex om de nieuwe installatie te laten maken zoals deze nu is. “Ze hadden een heel stellig verhaal, over hoe ze nauwkeurig konden sturen naar een optimale temperatuur en een minimale vochtonttrekking. Ik was daar wel sceptisch over want ik weet hoe moeilijk dat is. Maar ik moet zeggen dat het beter gaat dan ik had gedacht. Ik kan nog niet zeggen of het met alle rassen kan, maar het ziet er wel goed uit.”

Een ander unicum is de op maat gemaakte visualisatie. Hiermee kunnen medewerkers van Heijnen de installatie nauwkeurig bedienen, en dat zelfs specifiek op productkeuze. Bovendien kunnen medewerkers van Servex * Koeltex meekijken en eventuele problemen op afstand voorkomen en oplossen.

Die service is belangrijk voor Fruitbedrijf Heijnen, aldus Knippenberg. “We merken dat ze er echt bovenop zitten. Als ik bel staat er altijd binnen no time een monteur op de stoep. Als er een storing is verloopt dat altijd vlekkeloos, problemen worden altijd opgelost. Ze weten hoe het werkt.”

Ruud Knippenberg tel. 06-18225160
info@fruitbedrijfheijnen.nl
www.fruitbedrijfheijnen.nl

 

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken