Natuurlijk koudemiddel

Traditionele, synthetische koudemiddelen hebben hun langste tijd gehad. Dat is onze stellige overtuiging. Ze zijn enorm belastend voor het milieu, worden steeds schaarser en de prijzen rijzen de pan uit. Daarom leveren wij onze koelsystemen sinds 2014 alleen nog maar met natuurlijke koudemiddelen. Effectief, veilig en voordelig. F-gassen worden afgeschaald en vanaf 2050 mogen er helemaal geen F-gassen meer op de markt worden geplaatst in de EU.


In een koelsysteem wordt een vloeistof als koudemiddel gebruikt. Aanvankelijk werden voornamelijk CFK’s gebruikt, totdat duidelijk werd dat deze zeer schadelijk zijn voor de ozonlaag en ze verboden werden. Als alternatief werden HFK’s gebruikt, en hoewel dit type synthetische koudemiddelen minder slecht zijn voor het milieu, zijn ze nog steeds verre van optimaal.

De schadelijkheid van koudemiddelen wordt uitgedrukt in gwp’s, oftewel global warming potential. De gwp van een van de meest toegepaste koudemiddelen, R-404a, bedraagt 3.922. Dat betekent dat als één kilo van dit middel uit een koelsysteem lekt, dit dezelfde klimaatschade veroorzaakt als wanneer er bijna vierduizend kilo CO2 in de atmosfeer terechtkomt. En hoe goed een installatie ook gebouwd is, een lekkage is helaas nooit helemaal te voorkomen.
Gelukkig is er een uitstekend alternatief: natuurlijke koudemiddelen. Denk bijvoorbeeld aan propaan, dat met een gwp van slechts 3 bijna net zo milieuvriendelijk is als CO2.

Natuurlijke koudemiddelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw bedrijfsresultaat. Een systeem met natuurlijke koudemiddelen is namelijk efficiënter, waardoor het koelproces goedkoper wordt. Daarnaast worden synthetische koudemiddelen steeds schaarser en dus duurder. Kostte een kilo R-404a halverwege 2016 nog zo’n 35 euro, nog geen jaar later was dat al meer dan 100 euro en anno 2024 is R-404a alleen nog gerecycled te verkrijgen en kost 188,95 euro per kilo. Volgens de laatste ontwikkelingen is de verwachting dat dit soort middelen binnen afzienbare tijd helemaal niet meer te krijgen zijn!

Misschien denkt u ‘En hoe zit het dan met brandveiligheid van propaan?’ Bedenk dan dit hetzelfde gas is dat in de flessen zit waarmee half Nederland in de achtertuin aan het barbecueën is. En bij een correct aangelegd systeem zijn de risico’s van een natuurlijk koudemiddel te verwaarlozen.
Kortom, een natuurlijk koudemiddel is veel beter voor het milieu, kostentechnisch interessant en veilig. Natuurlijk… de beste keus!

Klik hier voor de film

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken