Airconditioning

“Een comfortabel klimaat op kantoor, in de werkplaats en thuis”

Een airconditioning is al lang geen luxeproduct meer. De meeste kantoren en bedrijfspanden zijn uitgerust met een airco, en ook steeds meer particulieren laten in hun woning een airco aanleggen. Logisch, want een airco zorgt voor een aangename temperatuur en luchtvochtigheid, wat resulteert in een prettig en comfortabel klimaat.

Of u nu op zoek bent naar een airco die zorgt voor een aangename temperatuur voor op kantoor, of naar een uitgebreid systeem dat het klimaat in uw gehele pand regelt, bij Servex * Koeltex kunt u terecht voor een systeem op maat dat aan al uw wensen voldoet. Dankzij onze jarenlange ervaring mag u rekenen op een deskundig en duurzaam advies. Vrijwel alle airconditioningsystemen leveren wij als warmtepomp, wat betekent dat het systeem zowel kan koelen als verwarmen, met een traploze regeling.

Airco’s, oftewel airconditioningsystemen, zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Bij Servex * Koeltex zijn wij gespecialiseerd in de bouw en installatie van maatwerk airco’s voor de zakelijke markt. Deze zijn meestal uitgevoerd als centraal systeem of als SVVT-systeem. Dit zijn geavanceerde airco’s die wij volledig op maat ontwerpen voor onze klanten.

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor splitairco’s, die bestaan uit een buiten- en een binnenunit. Splitairco’s zijn er in diverse uitvoeringen. Welke uitvoering in uw situatie de meest geschikte oplossing is, is afhankelijk van een aantal factoren.

Wilt u meer weten over airco`s of wilt u een scherpe offerte? Neem dan contact op voor een afspraak. Wij zijn u graag van dienst.

Centrale systemen

Een centraal airconditioningsysteem is geschikt om meerdere ruimtes tegelijk te conditioneren. Zo’n systeem bestaat uit één verdampingsunit, die binnen of buiten wordt geplaatst, en één buitenunit. Door middel van luchtkanalen of slangen en roosters in de plafonds worden alle hierop aangesloten ruimtes centraal geconditioneerd. Een centraal airconditioningsysteem wordt geïnstalleerd boven een systeemplafond of op het dak. De buitenunit wordt buiten geplaatst tot een afstand van ca 15 meter. Een centraal airconditioningsysteem is geschikt voor ruimtes van 40 tot 500 m2, en zelfs groter.

1. Uitblaasplenum geisoleerd met rooster
2. Aanzuig plenum met louvre 60×60
3. Afstandsbediening naar Servex-unit of aanzuigplenum (indien er geen buffer is)
4. Geisoleerde slangen akoestisch en thermisch.

SVVT-systeem

Een SVVT-systeem is een centraal gestuurd systeem, waarbij de temperatuur per ruimte kan worden geregeld. SVVT-systeem staat voor Servex * Koeltex Variabel Volume / Temperatuur Systeem. Net als een regulier centraal systeem bestaat een SVVT-systeem uit één verdampingsunit die binnen of buiten geplaatst wordt en een buitenunit, die tot een afstand van ca 45 meter buiten geplaatst wordt. De te conditioneren ruimtes worden op het systeem aangesloten met luchtkanalen of slangen en roosters, die op het dak liggen of in de plafonds zijn weggewerkt.
Het verschil met een gewoon centraal systeem is dat bij een SVVT-systeem elke ruimte een eigen thermostaat heeft. Hierdoor kunt u de luchthoeveelheid en temperatuur per ruimte regelen met behulp van de meegeleverde draadloze afstandsbediening. Het is ook mogelijk de thermostaten onder te verdelen in verschillende zones, bijvoorbeeld noordkant en zuidkant, of begane grond, tussenverdiepingen en bovenverdieping.
Wij voeren dit soort airconditioningsystemen altijd uit met een warmtewiel. De reden hiervoor is dat er zo’n grote hoeveelheid verse lucht benodigd is, dat warmteterugwinning in feite een must is.
Servex * Koeltex levert een SVVT-systeem met een specifiek geprogrammeerd gebouwstuursysteem. Dit computersysteem bepaalt aan de hand van de buitentemperatuur of het systeem moet koelen of verwarmen. Ook de cv-ketel en vloerverwarming kan hiermee worden aangestuurd.
Een SVVT airconditioningsysteem is geschikt voor ruimtes van 40 tot ca 500 m2, en zelfs groter.

Wilt u meer weten over centrale airco-systemen of wilt u een scherpe offerte? Neem dan contact op voor een afspraak. Wij zijn u graag van dienst.

1. Uitblaasplenum geisoleerd met rooster
2. Aanzuig plenum met louvre 60×60
3. Regelthermostaat 0-10 Volt 3K+of 3- min
4. Luchtklep bediend door regelthermostaat 3. Vaste instelling is 22 gr. Celcius
5. Bypass klep drukgestuurd naar gang (buffer)
6. Afstandsbediening naar Servex-unit of aanzuigplenum (indien er geen buffer is)
7. Regelprint + trafo 24 Volt naar kleppen
8. Geisoleerde slangen akoestisch en thermisch.
( De retourslangen naar het aanzuigplenum zijn niet getekend.)

De thermostaten kunnen ook verdeeld worden over verschillende zone’s
bv. Noordkant en Zuidkant of verschillende verdiepingen.

Zulke installatie is altijd uitgevoerd met warmtewiel omdat de hoeveelheid vereiste verse lucht zoveel is dat warmteterugwinning eigenlijk een must is.

De luchtkanalen liggen op het dak of in de plafonds.

Split airco`s

Split airconditioningsystemen zijn airco’s die bestaan uit twee units; een verdampingsunit die binnen wordt gemonteerd en een condenseringsunit die in de buitenlucht wordt geplaatst. De binnen- en buitenunit worden met elkaar verbonden door koelleidingen. Split airco’s zijn vooral geschikt voor locaties waar één ruimte geconditioneerd moet worden.
De splitsystemen kunnen onderverdeeld worden in wandmodellen, plafond- of vloermodellen, cassettemodellen en satellite-modellen.

wandmodel airconditioning:
De binnenunits van deze airconditioningsystemen worden tegen een wand geplaatst. De lucht wordt uitgeblazen in een gedeelte van de ruimte waar gebruikers zo weinig mogelijk last hebben van tocht. Een wandmodel airco wordt bediend met de bijgeleverde draadloze afstandsbediening. De buitenunit van een wandmodel airco kan tot een afstand van ca 15 meter buiten geplaatst worden. Deze wandmodellen airconditioningsystemen hebben een koelcapaciteit van 2,9 tot 8,7 kW en zijn geschikt voor ruimtes van 20 tot ca 80 m2.

Plafond- of vloermodel:
Dit type airco is in feite een wandmodel airconditioning, waarvan de binnenunit tegen het plafond of laag tegen de muur worden gemonteerd. Een plafond- of vloermodel is geschikt voor grotere panden, aangezien de buitenunit tot een afstand van ca 35 meter geplaatst kan worden. Met een koelcapaciteit van 2,9 tot 14,5 kW kunnen plafond- en vloermodellen airconditioning ruimtes aan van 20 tot ca 145 m2.

cassette modellen:
De binnenunit van een cassettemodel airconditioning wordt in het plafond bevestigd. Het enige van de airco dat zichtbaar is, is het gedeelte waardoor de lucht wordt geblazen, ook wel uitblaasplenum genoemd. Om een cassettemodel airco te kunnen toepassen is een ruimte boven het plafond nodig van tenminste 27 of 35 cm, afhankelijk van het model. Doordat de lucht bij een cassettemodel airconditioning langs het plafond blaast, is er een royale en goede luchtverdeling. Cassettemodel airconditionings zijn bijzonder geschikt voor grotere ruimtes, zoals kantoren, winkels en cafetaria’s.

satelietmodel:
De binnenunit van airconditioningsystemen van het satellietmodel wordt boven het plafond geplaatst of in een afzonderlijke ruimte. De unit wordt met flexibele slangen aangesloten op roosters in de plafonds of wanden van de ruimtes die geconditioneerd worden. Airco’s van dit type zijn ideaal voor kantoren en winkels, onder meer vanwege de zeer geringe luchtstroom. De buitenunit van een satellietmodel airco kan tot een afstand van ca 45 meter buiten geplaatst worden.
De capaciteit van satellietmodel airco’s zijn zeer divers. Units met een capaciteit groter dan vanaf 25 kW bouwen wij zelf. Daarbij combineren wij dergelijke systemen meestal met een warmtewiel. Dit maakt het mogelijk warmte terug te winnen en zorgt voor ook in de winter voor een aangenamer klimaat.

 

Wilt u meer weten over split airco-systemen of wilt u een scherpe offerte? Neem dan contact op voor een afspraak. Wij zijn u graag van dienst.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken