‘Duurzaamheid zit bij ze in de genen’

Bakkerij Heerschap is een echt familiebedrijf, opgericht in 1966. Inmiddels is de bakkerij uitgegroeid tot een innovatieve ambachtelijke bakker van formaat. De zes verkooppunten in Jumbo-supermarkten in de regio Weert en de eigen bakkerswinkel in Roggel worden bevoorraad vanuit de nieuw gebouwde productielocatie in Nederweert. Servex*Koeltex mocht de gehele technische installatie verzorgen.

De relatie tussen Bakkerij Heerschap en Servex*Koeltex dateert al van heel wat jaren geleden. “Dat is een lang verhaal” zegt Stan Heerschap, directeur en eigenaar van Bakkerij Heerschap. “Mijn ouders begonnen in 1966 de bakkerij, in 1968 werden we buren van elkaar. De familie Van den Kerkhof woonde in het voormalige café naast de bakkerij. Marcel is daar zelfs nog geboren!”

Totaalpakket
Toch was het niet vanzelfsprekend dat Servex*Koeltex de opdracht kreeg voor de installatie van de nieuw te bouwen bakkerij. “Het was echt niet ouwe-jongens-krentenbrood. Ik leid ons bedrijf op een zakelijke manier, dus bij het verstrekken van de opdracht heb ik kritisch gekeken naar twee zaken. De installatie moest zo duurzaam mogelijk zijn, en we zochten een partij die een totaalpakket kon aanbieden. Verwarmen, koelen, vriezen, luchtbehandeling, airco, alles. Servex*Koeltex kwam er als beste uit. De kwaliteit van de offerte heeft de doorslag gegeven.”

Strenge eisen
De eisen die Heerschap stelde aan de nieuwbouw en de installatie lagen hoger dan bij een doorsnee bakkerij. “De eisen voor een supermarkt zijn strenger dan voor een bakkerij. De kennis en ervaring die we in onze eigen supermarkten op koeltechnisch vlak hebben opgedaan wilden we graag ook doorvertalen in onze nieuwe bakkerij. Je moet natuurlijk zorgen voor een goede temperatuurbeheersing. En alles moet ook goed te reinigen zijn, in verband met de hygiëne.” Maar Heerschap wilde nog een stap verder gaan. Servex*Koeltex bleek de perfecte partner.

Natuurlijk
“Als het vroeger warm werd in de bakkerij dan zette je een raam of een deur open. Dat doen we niet meer. Onze installatie zuigt lucht aan van buiten en die gaat eerst door een UV-filter. Zo houden we de bacteriën buiten.” Daarnaast heeft Heerschap gekozen voor één centraal systeem, op basis van natuurlijk koudemiddel. Iets dat in de bakkerijwereld nog niet verplicht is, en bij supermarkten wel. “Ik denk dat wij een van de weinige bakkerijen zijn die zo’n duurzame installatie hebben, als we niet de enige zijn” aldus Heerschap.

Duurzaam
Heerschap koos bewust voor de duurzame optie. Volgens hem is juist dat waarin Servex*Koeltex zich onderscheidt van andere leveranciers. “Duurzaamheid zit bij ze in de genen. Ze ontzorgen je in alles, tijdens het gehele traject. Zo hebben ze ons in contact gebracht met een deskundig bureau, gespecialiseerd in subsidies.” Dus ook daarin heeft Servex*Koeltex de klant ondersteund.

Beter
Vertrouwen is de basis voor de samenwerking, aldus Heerschap. “Je kunt ze echt op hun blauwe ogen geloven.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ondanks de subsidies vergt het een forse investering en die moet je wel eerst op tafel kunnen leggen. Je moet het wel durven. Maar duurzaam is toch beter en ik denk dat je uiteindelijk niet duurder uit bent.”

Vergelijk
Heerschap heeft een nog advies voor ondernemers die voor een soortgelijke investering staan. “Ga het gesprek aan, zorg ervoor dat je appels met appels kunt vergelijken. En denk goed na over wat je wil, want anders zie je door de bomen het bos niet meer.” Daarom is hij zeer te spreken over de rol van Servex*Koeltex. “Ze hebben er echt kijk op. En ze maken waar wat ze beloven.”

 

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken