Groentemakers uit Maasbree is een vollegrondsgroentenbedrijf dat bloemkool, prei, ijsbergsla en lente-ui teelt voor de versmarkt. In 2021 betrok Groentemakers een nieuw pand, met een duurzame installatie van Servex*Koeltex. Mede- oprichter en eigenaar Jan van Gassel vertelt waarom hij na een korte tussenperiode terugkeerde bij Servex*Koeltex.

Groentemakers is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Peter Timmermans, die ijsbergsla teelde, en Jan van Gassel, teler van bloemkool. Nadat ze enkele jaren succesvol samen prei hadden geteeld, voegden ze hun bedrijven samen onder de nieuwe naam Groentemakers. Sindsdien is het bedrijf steeds verder gegroeid, wat geleid heeft tot een intensieve samenwerking met Van Dijck Groenteproducties.

In 2020 kozen de compagnons ervoor het bedrijf, dat op de oude locatie compleet uit zijn voegen gegroeid was, naar een geheel nieuwe locatie te verplaatsen. “Dit was de directe aanleiding om een nieuwe installatie aan te schaffen” vertelt Jan. “Omdat wij verse groenten telen is het koelen een belangrijk proces in ons bedrijf. Want het is ons doel dagverse groenten te leveren van perfecte kwaliteit.”

“In het verleden, toen ik nog niet met Peter samenwerkte, hadden wij al een koelcel van Servex. We waren daar best tevreden over, maar in 2013 zijn we overgestapt naar een andere leverancier. De reden was dat wij het gevoel hadden dat Servex niet kon meedoen in capaciteit. In 2020, toen we besloten naar een nieuw pand te verhuizen, is het balletje weer gaan rollen.”

Jan en Peter stelden verschillende eisen aan de nieuwe installatie voor Groentemakers. “In ieder geval moest onze nieuwe installatie over voldoende capaciteit beschikken. We wilden gebruik maken van natuurlijk gas. Bij collega-bedrijven hadden we al gezien dat die hier goede ervaringen mee hadden. Ook wilden we gebruik maken van een warmte-terug-win systeem, omdat je daar een aanzienlijke besparing mee kunt halen.

De installatie van Groentemakers bestaat onder meer uit een vacuümkoeler, verschillende koelcellen en conditioneringsruimtes. Ook de kantoren worden gekoeld én verwarmd met de installatie van Servex*Koeltex. “De keuze is uiteindelijk gevallen op een installatie op Propaan/Co2. Omdat we veel warme producten snel moeten terug koelen is puur CO2 geen goede keuze, en ammoniak is lastig qua vergunningen. Daarom bleek Propaan/Co2 de beste optie.”

Jan en Peter hadden meerdere offertes aangevraagd, waaronder ook bij Servex*Koeltex vanwege de goede ervaringen van collega-bedrijven. “In eerste instantie kwam het eigenlijk niet goed uit. Toch heeft Servex*Koeltex met Kerst volop gewerkt en alles op alles gezet om op tijd een aanbieding te maken.”

Deze service is een belangrijk aspect waarop Jan en Peter uiteindelijk hun keuze hebben gemaakt. “Het ging niet om de prijs, want ze zaten ongeveer in het midden, maar om het verhaal. We kregen echt wel vertrouwen in de kennis en ervaring van Servex*Koeltex. Bovendien zitten ze redelijk in de buurt, dat is altijd makkelijk. Want een storing kan natuurlijk altijd gebeuren.”

Tot nu toe bevalt de samenwerking tussen Groentemakers en Servex*Koeltex prima, aldus Jan. “We hebben natuurlijk geen heel warme zomer gehad, maar tot op heden loopt het goed.” Jan zou Servex*Koeltex daarom zeker aanbevelen. “Ze hebben kennis van zaken en houden zich aan hun woord. Het is gewoon een goeie firma.”

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken